Edirne Yemek Kültürü


EDİRNE YÖRESEL YEMEKLERİ
EDİRNE TAVA CİĞERİ
Ciğerin zarını çıkarıp, ince yaprak şeklinde kesilir. Süzgece alıp, 5-10 dakika dinlendirdikten sonra 8 saat buzdolabında bekletilir. Unlayarak bol sıvı yağda 1-2 dakika kızartılır. Ocaktan almaya yakın tuz atılır. Ciğer süzgeç yardımıyla sıvı yağdan alınır. Kurutulup kızartılmış acı biber ile servis yapılır.

Ciğer Sarma
Ciğer sarma ciğer ve kuzu gömleğinden yapılmaktadır. Ciğer ve baharatlarının karışımı ile kuzu gömleğine sarılıp hazırlanan fırın yemeğidir. Oldukça lezzetli bir tattır. Edirne’ nin ciğer yemekleri meşhur ve kendine hastır.
   Piyaziye
Piyaziye, etli soğan dolmasıdır. Edirne’ de sıkça tüketilen dolmalar arasındadır. İç malzemesi oldukça zengindir. Kuzu eti ile yapılması ayrı bir lezzet katmaktadır. Kendine özgü bir tadı ve lezzeti vardır.
Mutancana
Mutancana, önemli yemekler listesindedir. Mutancana Osmanlı yemeklerindendir. Etli bir yemek olan Mutancananın Fatih Sultan Mehmet’ in en sevdiği yemeklerden biri olduğu belirtilmektedir. Edirne’ nin sevilen leziz tadıdır. Osmanlı mutfağında neredeyse her yemekte bulunan badem, mutancanada da bulunmaktadır.
                                                                                     


Elbasan Tava
Elbasan tava yemeği mutancana gibi bir Osmanlı yemeğidir. Osmanlı mutfağının geniş yelpazesinde yer alan elbasan tava Edirne’ ye gelen yerli ve yabancı turistin tercih ettiği yemekler listesindedir.

Mamzana
Mamzana bir salata türüdür. (Patlıcan, biber, domates, sarımsak) Sebzeler közlenir ve üzerine yoğurt dökülerek servis edilir. İştah açıcı bir görüntüsü ve kokusu bulunmaktadır. Közlenen sebzeler muhteşem bir koku verir. Edirne’ de salata olarak tüketilmesi gereken bir tarif.



Kandilli Mantı
Kandilli mantı bir hamur işidir. Tavuk eti ve tavuk ciğeri ile yapıldığı gibi av etiylede yapılan bir mantıdır. Farklı görüntüsü ve eşsiz tadı ile ilgi odağı olan mantı tadılması gereken lezzetler arasındadır.

Zirva
Saray yemeği olan Zirva, Fatih Sultan Mehmet’ e sunulan mutancana yemeği ile benzerlik göstermektedir. Et ve meyvelerden oluşmaktadır. Kuzu eti, kuru meyve ve balın içerdiği eşsiz bir lezzettir.


Zerde
Edirne’nin en meşhur lezzetlerinden olan zerde bir tatlı türüdür. Zerde herkes tarafından çok sevilir. Edirne’yi ziyarete gelen turistler mutlaka zerdenin tadına bakmalıdır. Belirtildiği üzere zerde bir Osmanlı tatlısıdır. Kanuni Sultan Süleyman’ ın şehzadeleri Şah Beyazıd ve Cihangir’ in sünnet şöleninde ikram edilmiştir.

Gerdan Tatlısı
Gerdan tatlısı farklı bir tariftir. Koyun gerdanı ve kuru meyvelerden yapılmaktadır. Diğer tatlılara oranla değişik ve ayrı bir lezzete sahiptir. Yeni tatlara açık olan kişiler Edirne’ nin farklı lezzeti olan gerdan tatlısının tadına bakmalıdır.


Badem Ezmesi
Edirne’de yetişen bademlerin dövülüp ezilmesi ve şerbetle karıştırılmasıyla elde edilir.

Gaziler Helvası
Gaziler Helvası Edirne’nin başkent olduğu yıllarda ordumuz sefere çıkmadan önce dualarla yapılarak halka dağıtılır, sefer sonrasında da aynı şekilde bir şükür göstergesi olarak tekrar yapılarak dağıtılırmış. Daha sonra bu gelenek ölen erkeklerin cenaze törenlerini de kapsar   hale gelmiş. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş tariflerdendir. Tereyağı, un, bal, çekilmiş badem ve sütle yapılır.
Kaçamak
Mısır unu, tereyağ. Suya mısır ununun yavaşça atılıp karıştırılmasıyla yapılır. Kek kıvamını alınca üzerine peynir, kavurma ya da pekmez dökülerek tatlı ya da tuzlu olarak tüketilir.






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

ŞEHİT ÖMER HALİSDEMİR AİHL Ankaranın taşına bak türküsünün hikayesi