Edirne Yemek Kültürü
EDİRNE
YÖRESEL YEMEKLERİ
EDİRNE TAVA CİĞERİ
Ciğerin zarını çıkarıp, ince yaprak
şeklinde kesilir. Süzgece alıp, 5-10 dakika dinlendirdikten sonra 8 saat
buzdolabında bekletilir. Unlayarak bol sıvı yağda 1-2 dakika kızartılır.
Ocaktan almaya yakın tuz atılır. Ciğer süzgeç yardımıyla sıvı yağdan alınır.
Kurutulup kızartılmış acı biber ile servis yapılır.
Ciğer Sarma
Ciğer sarma ciğer ve kuzu
gömleğinden yapılmaktadır. Ciğer ve baharatlarının karışımı ile kuzu gömleğine
sarılıp hazırlanan fırın yemeğidir. Oldukça lezzetli bir tattır. Edirne’ nin
ciğer yemekleri meşhur ve kendine hastır.
Piyaziye
Piyaziye, etli soğan dolmasıdır.
Edirne’ de sıkça tüketilen dolmalar arasındadır. İç malzemesi oldukça
zengindir. Kuzu eti ile yapılması ayrı bir lezzet katmaktadır. Kendine özgü bir
tadı ve lezzeti vardır.
Mutancana
Mutancana, önemli yemekler
listesindedir. Mutancana Osmanlı yemeklerindendir. Etli bir yemek olan
Mutancananın Fatih Sultan Mehmet’ in en sevdiği yemeklerden biri olduğu
belirtilmektedir. Edirne’ nin sevilen leziz tadıdır. Osmanlı mutfağında
neredeyse her yemekte bulunan badem, mutancanada da bulunmaktadır.
Elbasan Tava
Elbasan tava yemeği mutancana
gibi bir Osmanlı yemeğidir. Osmanlı mutfağının geniş yelpazesinde yer alan
elbasan tava Edirne’ ye gelen yerli ve yabancı turistin tercih ettiği yemekler
listesindedir.
Mamzana
Mamzana bir salata türüdür. (Patlıcan,
biber, domates, sarımsak) Sebzeler közlenir ve üzerine yoğurt dökülerek servis
edilir. İştah açıcı bir görüntüsü ve kokusu bulunmaktadır. Közlenen sebzeler
muhteşem bir koku verir. Edirne’ de salata olarak tüketilmesi gereken bir
tarif.
Kandilli Mantı
Kandilli mantı bir hamur işidir.
Tavuk eti ve tavuk ciğeri ile yapıldığı gibi av etiylede yapılan bir mantıdır.
Farklı görüntüsü ve eşsiz tadı ile ilgi odağı olan mantı tadılması gereken
lezzetler arasındadır.
Zirva
Saray yemeği olan Zirva, Fatih
Sultan Mehmet’ e sunulan mutancana yemeği ile benzerlik göstermektedir. Et ve
meyvelerden oluşmaktadır. Kuzu eti, kuru meyve ve balın içerdiği eşsiz bir
lezzettir.
Zerde
Edirne’nin en meşhur
lezzetlerinden olan zerde bir tatlı türüdür. Zerde herkes tarafından çok
sevilir. Edirne’yi ziyarete gelen turistler mutlaka zerdenin tadına bakmalıdır.
Belirtildiği üzere zerde bir Osmanlı tatlısıdır. Kanuni Sultan Süleyman’ ın
şehzadeleri Şah Beyazıd ve Cihangir’ in sünnet şöleninde ikram edilmiştir.
Gerdan Tatlısı
Gerdan tatlısı farklı bir
tariftir. Koyun gerdanı ve kuru meyvelerden yapılmaktadır. Diğer tatlılara
oranla değişik ve ayrı bir lezzete sahiptir. Yeni tatlara açık olan kişiler
Edirne’ nin farklı lezzeti olan gerdan tatlısının tadına bakmalıdır.
Badem Ezmesi
Edirne’de yetişen bademlerin
dövülüp ezilmesi ve şerbetle karıştırılmasıyla elde edilir.
Gaziler Helvası
Gaziler Helvası Edirne’nin
başkent olduğu yıllarda ordumuz sefere çıkmadan önce dualarla yapılarak halka
dağıtılır, sefer sonrasında da aynı şekilde bir şükür göstergesi olarak tekrar
yapılarak dağıtılırmış. Daha sonra bu gelenek ölen erkeklerin cenaze
törenlerini de kapsar hale gelmiş.
Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş tariflerdendir. Tereyağı, un, bal, çekilmiş
badem ve sütle yapılır.
Kaçamak
Mısır unu, tereyağ. Suya mısır
ununun yavaşça atılıp karıştırılmasıyla yapılır. Kek kıvamını alınca üzerine
peynir, kavurma ya da pekmez dökülerek tatlı ya da tuzlu olarak tüketilir.
Yorumlar
Yorum Gönder